8½ kg haaste 12.11.2012 mennessä

perjantai 3. elokuuta 2012

Liikuntapiirakka

UKK-instituutti on tehnyt liikuntasuosituksista oman "ruokaympyrän" eli liikuntapiirakan. Itselleni ainakin liikuntasuositukset ovat paljon heikommalla tietämyksellä kuin ruokasuositukset, joten paneudun liikuntapiirakkaan tässä postauksessa.

Isompi liikuntapiirakka löytyy täältä.

Kestävyyskuntoa pitäisi parantaa liikkumalla useana päivänä yhteensä ainakin 2 h 30 min reippaasti tai 1 h 15 min rasittavasti. Itselleni tähän kategoriaan kuuluvaa liikkumista tulee tällä viikolla 1 h 20 min vesijuoksua (piirakan mukaan rasittavaa liikuntaa) sekä hyötymatkapyöräilyä ehkä 1 h 30 min (piirakan mukaan reipasta liikuntaa). Eli kestävyyskuntoliikunta on hyvällä mallilla! Kunhan työt alkavat, tämä puoli lisääntyy tunnilla päivässä, kun työmatkapyöräilyt tulevat päivittäisiksi.

Kestävyyskunnon lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa pitäisi kehittää ainakin 2 kertaa viikossa. Tällä viikolla käyn kolmesti salilla. Venyttely on vähän laiskanlaista, mutta pyrin kerran viikossa venyttelemään lihasryhmät läpi. Pallopelejä tulisi pelattua, mutta akillesjänteen vuoksi ne ovat pannassa marraskuulle asti. :( Joka tapauksessa lihaskunto-osiokin näyttäisi hyvältä. Hyvä minä!

Pilates pelasti selkäni välilevyn repeytymän jälkeen.
 Liikunta on ihmiselle tärkeä hyvänolon tuoja. Laihdutuksessa liikunnalla ei ole niin suurta merkitystä kuin painonhallinnassa, mutta laihduttaessa opitut liikuntatottumukset tukevat merkittävästi painonhallintaa. Laihduttajaa miellyttää kuitenkin tieto siitä, että liikunta parantaa lihasten kykyä käyttää rasvaa polttoaineena. Liikunta myös vahvistaa luukudosta, joten etenkin naisilla osteoporoosia ehkäisevä vaikutus on tärkeä. Luustolle hyvää liikuntaa on kaikki, mikä sisältää tärähdyksiä, kuten pallopelit, juoksu ja aerobic.

Lihaskunnosta kannattaa pitää huolta monestakin syystä. Ulkonäöllisesti miellyttävin on se, että tiukka lihas on kiinteä ja kauniin mallinen. Omasta mielestäni kaunis nainen on kiinteä ja lihaksikas. Toisaalta ihmisen lihasmassa alkaa kadota 20. ikävuoden jälkeen, joten jos ei halua muuttua lötköpötköksi vanhetessaan, tulee lihasmassaa pitää yllä. Lihakset pitävät huolen siitä, että nivelvaivoja on vähemmän ja liikkuminen on vaivattomampaa. Lihakset ovat elimistön energiasyöppöjä, joten mitä enemmän lihaksia, sitä enemmän on peruskulutus ja sitä myöten laihdutuskin helpottuu.

Britneykin on vetänyt puntteja päästäkseen tähän kuntoon!
Olen viimeisen vuoden aikana löytänyt uudelleen liikunnan ilon, hyödyn ja tärkeyden. Tekosyitä olla liikkumatta on hankala keksiä. Jos ei ole aikaa ja voimavaroja lähteä jumppaan ja käyttää siihen kahta tuntia, voi aina pyrähtää 20 minuuttia lenkillä, eikä siihen kaadu aikataulut tai henkinen jaksaminen. Aina, kun tuntuu siltä, ettei jaksa lähteä, täytyy muistaa, että liikunta tuo pirteyttä eikä vie sitä.

Vaikka liikuntapiirakka antaa suosituksia, millaista liikuntaa tulisi harrastaa, parasta liikuntaa on liikuttu liikunta. Jos mieluusti käy marjassa, mutta reipas pyöräily ei huvita, kannattaa poimia pakastin täyteen. Jospa marjakauden jälkeen löytäisi mieluisaa liikuntaa luonnossa liikkumisesta talvellakin! Itse en voi ymmärtää pakkoliikuntaa, jota tehdään vain siksi, että niin "kuuluu tehdä", sillä olen lähes vakuuttunut, että jokaikiselle löytyy mieluisa tapa liikkua. Nyt tämä nousee ylös, ulos ja vesijuoksulle!

Lähteenä on käytetty UKK-instituutin sivuja sekä pudottajat.fi-sivustoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että jätät kommentin. Julkaisen sen, kun olen tarkistanut, ettet ole kirjoittanut mitään yleisesti loukkaavaa tai yksityisyyttäni uhkaavaa.