8½ kg haaste 12.11.2012 mennessä

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Laihdutuskirjoja osa 1: Keventäjä hallitsee syömistä

Omistan muutaman painonhallinta-aiheisen kirjan ja ajattelin kirjoittaa niistä minisarjan, jossa esittelen kirjat ylimalkaisesti ja lopuksi sanon oman painavan sanasen kirjan hyödyllisyydestä. :) Aloitan sarjan Anette Palssan Keventäjä hallitsee syömistä -kirjasta.


Kirja on ilmestynyt selvästi Maikkarin Keventäjät-palvelun kylkiäisinä. Palvelu mainitaan kirjassakin. Laihduttajasta puhutaan keventäjänä. Unohdetaan tämä jenkkityylinen (ärsyttävä) tuotteistaminen kuitenkin tässä yhteydessä, sillä kirjassa on hyvää asiaakin.

Täytyy sanoa, että kirjassa on silmiä hivelevän kaunis taitto. Raikkaat sinisen ja vaaleanvihreän sävyt sopivat hyvin aihepiiriin. Ainoa häiritsevä asia ulkomuodossa on se, että valokuvat ovat selvästi jostain kansainvälisestä urapalvelusta, eikä niitä ole otettu kirjaa varten. Sen sijaan hauskat kissa ja koira -aiheiset piirrokset on suomalainen taiteilija piirtänyt kirjaan.

Palssa aloittaa kirjan ihan perusteista. Hän käy läpi elämäntapamuutoksen ja laihdutuskuurin eroja. Omasta mielestäni erityisen mielenkiintoinen oli tutkimus sotilaista, jotka oli otettu laihdutustutkimuksen koekaniineiksi. Miehille syötettiin puoli vuotta hyvin niukkakalorista ruokavaliota. Miehet alkoivat pikkuhiljaa ajatella pelkästään ruokaa, tapoja saada ruokaa, muuttua ärtyisiksi ja yksi jopa yritti vahingoittaa itseään, että olisi päässyt pois tutkimuksesta. Puolen vuoden päästä miehet saivat vapauden syödä normaalisti, mutta vapaa pääsy ruokaan aiheutti ahmimiskohtauksia. Osa hoikista miehistä alkoi laihduttaa uudelleen, vaikka he olivat hoikkia jo valmiiksi. Heissä siis selkeästi alkoi ilmetä syömishäiriöisiä piirteitä. Mielestäni hyvin herättelevä esimerkki siitä, mitä kitulaihdutuskuurit voivat aiheuttaa!


Seuraavaksi kirja käy läpi tasaisen ateriarytmin tärkeyden sekä tapa- ja tunnesyömisen. Liikuntaa käsittelevä luku painottaa sitä, kuinka parasta liikuntaa on nautittava liikunta. Tästä lähestymistavasta tykkään tosi paljon, koska tunnen aina sääliä niitä ihmisiä kohtaan, joiden "pitäis käydä lenkillä", mutta kun ei huvita... Palssa painottaa myös itsensä kuuntelemista sekä rentouttavan ja rauhoittavan liikunnan merkitystä. Elämänhallintaa puidaan myös uniluvussa, jossa lukijaa ohjeistetaan tekemään pikarentoutuksia päivän aikana. Kirjan lopussa on tehty esimerkkiruokavalio viikoksi.

Keventäjä hallitsee syömistä -kirjassa on lukujen lopuissa ja välillä keskelläkin tehtäviä lukijalle. Tehtävien jälkeen on jätetty viivoja kirjoittamista varten. Tehtävät tähtäävät itsetuntemukseen kirjan eri osa-alueilla. Jos haluaisi paneutua kirjaan ja itseensä todella, näistä olisi varmasti hyötyä. Itse olen sen verran hätäinen tyyppi, että olen lukaissut kirjan pari kertaa läpi ja tehnyt vain kirjan ainoan rasti ruutuun -tehtävän. Itseäni vähän häiritsee viivat ja kirjoitustila. Siitä tulee koulukirjamainen vaikutelma. Pelkät kysymykset olisivat varmasti riittäneet.



Kaiken kaikkiaan kirja on hyvin perusteos painon- ja elämänhallinnasta. Se etenee johdonmukaisesti ja loogisesti. Kustannustoimittaja on tehnyt hyvää työtä. Jos on elämäntapamuutoksen alussa, voi tästä kirjasta löytää itselleen ajateltavaa ja vinkkejä - varsinkin, jos jaksaa paneutua ajattelutehtäviin. Palssan kirjoitustyyli on hyvin asiantunteva ja helposti lähestyttävä.


Minä en valitettavasti kirjasta hyötynyt tässä vaiheessa prosessiani. Kirja ei suorastaan imaissut mukaansa, vaan lukaisin sen perusteoksena, josta en saanut itselleni juurikaan uusia ajatuksia, miten toimia arkielämässäni. Innostun enemmän kirjoista, joihin on asian lisäksi saatu ujutettua jotain persoonallista ja omaperäistä. Näitäkin kirjoja on luvassa myöhemmin, kunhan saan niitä uusiksi luettua.

Tätä kirjaa saa monista verkkokaupoista. Bookplussassa näyttäisi olevan ehkä halvin, 14.95 e.

Anette Palssalla on blogi Pullapoliisin elämää, joka näyttäisi olevan nyt kesätauolla.

PS. Jos haluat kirjan omaksesi, luovun omastani. Yksi tehtävä on siis tehtynä, muuten hyvin siisti opus. Kirjoita kommentti, miksi kirja haluaisi muuttaa juuri sinun luoksesi. Muista jättää sähköpostiosoite, jotta saan sinuun yhteyden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että jätät kommentin. Julkaisen sen, kun olen tarkistanut, ettet ole kirjoittanut mitään yleisesti loukkaavaa tai yksityisyyttäni uhkaavaa.